Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се чества

...
Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се чества
Коментари Харесай

Как държавниците почетоха жертвите на комунизма

Денят на благодарност и респект към жертвите на комунистическия режим се празнува от 2011 година, на 1 февруари, по самодейност на президентите Желю Желев и Петър Стоянов. На 1 февруари 1945 година Народният съд осъжда на гибел регенти, депутати, министри, генерали, общественици. Присъдите са изпълнени същия ден.

Политици и държавници излязоха с позиции и отдадоха респект.

" Днес отдаваме респект към жертвите на комунистическия режим, пазейки загатна за едни отминали мрачни времена, които в никакъв случай не би трябвало да се повтарят ", уточни министър председателят Кирил Петков и добави: „ Историческите обстоятелства от предишното, в което липсват независимост и народна власт, потвърждават по безапелационен метод, че сме извървели дълъг и нелек път до през днешния ден като общество “, излиза наяве още от известието.

България към този момент е на прав път и наш дълг е да работим всеки ден, с цел да бъде страната ни демократична, правова, свободна от корупция и просперираща. Държава, в която животът е съществена полезност, добави министър-председателят. 



Държавният глава Румен Радев също отдаде респект пред паметта на жертвите на комунистическия режим в България пред Мемориала на жертвите на комунизма до НДК.

" Крайно време е да спрем да разделяме починалите за България на „ свои “ и „ непознати “ и наш безвъзвратен дълг е да почитаме паметта на всяка почтена жертва на всеки режим. От дейностите ни зависи да изцерим раните на разделянето, тъй че нещастията, белязали нашата история, в никакъв случай повече да не се повтарят ", уточни Радев.

" Само единни можем да градим общество и страна, в която достолепието и свободата са обезпечени за всеки ", добави президентът.



Председателят на Народното събрание Никола Минчев също взе участие в гала по отдаване на респект към жертвите на комунистическия режим пред параклиса и мемориалната стена до НДК.

" Трябва да се помни, защото паметта на нашите предшественици е доста значима  и тъй като в никакъв случай не би трябвало да позволяваме да се случи нещо сходно ", съобщи Минчев.

" На този ден, в който почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим в България, желая да кажа нещо от сърце. Винаги съм се чудил какво ли е било в мозъка, сърцето и душата на доктор Александър Станишев, когато дружно със своите братя и другари по орис, е отивал към окопите, изкопани от бомбардировките над София, и по-късно, когато е проверявал тяхната орис, очаквайки и своята. Какво ли е било в душите на наказаните, чудейки се на каква орис оставят своите фамилии ", съобщи в словото си Минчев.

" Първо ми го сподели дядо ми, само че се замислих действително едвам откакто и аз самият сътворих семейство. Не можем да си представим какво действително е било ", сподели ръководителят на Народното събрание.

" Краят на Втората международна война е началото на мир, разцвет и плевел стопански напредък за едни, само че бележи интервал на десетилетия мрак, гнет и ограничавания за други. Държави като България заплащат суровата цена на тоталитаризма два пъти ", написа на страницата си във фейсбук и ръководителят на ГЕРБ  Бойко Борисов  в Деня, в който отдаваме респект на жертвите на комунистическия режим.

" Денят 1 февруари остава в националната памет като сборен облик на ужаса на комунистическия режим, който в годините на своята власт ще коства на страната ни хиляди животи и отдалеченост с достиженията на модерната западна народна власт, която се опитваме да наваксаме и до през днешния ден ", показва още той.

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР